flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

АКТУАЛЬНО!!! Заява Печерського районного суду м. Києва відносно справи за участю Ніни Москаленко.

26 грудня 2012, 17:41

 Заява Печерського районного суду м. Києва відносно справи за участю Ніни Москаленко 

В останній час значного резонансу набула цивільна справа, що розглядалась Печерським районним судом м. Києва за участю Ніни Москаленко.

Так, в засобах масової інформації з’явились повідомлення про те, що суд відібрав у київської вчительки Ніни Москаленко житло та землю, та в результаті рейдерської атаки в інтересах певних впливових осіб вчительку виселили на вулицю. Також ЗМІ розповсюдили заяву Н.Москаленко, що у разі набрання рішенням законної сили вона має намір здійснити акт самоспалення, оскільки доведена до відчаю.

Відповідно до усталеної практики суди не коментують справ, що розглядаються та рішень, що прийняті. Оцінку правильності судового рішення може надати лише вищестояща інстанція.

З врахуванням змісту повідомлень ЗМІ, а також заяви Н.Москаленко, Печерський районний суд, не надаючи оцінки прийнятому рішенню, вважає за необхідне проінформувати громадськість виключно про фактичні обставини справи та суть прийнятого рішення.

Предметом розгляду справи в суді не було право власності Ніни Москаленко на будинок або землю, також по судовому рішенню вона не підлягає виселенню з будинку за адресою пер. Землянський №14/26, м.Київ. 

Ніна Москаленко у 1987 році за договором купівлі-продажу набула права власності на 1/3 будинку за адресою пер. Землянський №14/26, її право власності не оспорювалось та не було предметом судового розгляду.

 Мати Ніни Москаленко в 2003 році уклала шлюб з Михайленко І.П., який був власником іншої частини того ж будинку у розмірі 1/3.

Пізніше відділом державної реєстрації актів цивільного стану запис про укладення вказаного шлюбу був анульований, оскільки шлюб був укладений матір’ю Ніни Москаленко без розірвання попереднього шлюбу.

Після смерті Михайленко І.П. мати Ніни Москаленко претендувала на спадок у вигляді 1/3 будинку, яка раніше належала померлому, однак про свої претензії на спадок заявив також і рідний племінник покійного.

Враховуючи анулювання запису про шлюб між покійним Михайленко І.П. та матір’ю Ніни Москаленко, право на 1/3 будинку визнано   за племінником покійного, що є спадкоємцем другої черги.

Таким чином, суд не розглядав питання про позбавлення Ніни Москаленко права власності на землю або на будинок, також не розглядалося питання про виселення її з будинку. Ніна Москаленко як і раніше є власницею частини будинку у розмірі 1/3 за адресою пер. Землянський №14/26, має право проживати на цій частині і розпоряджатися на свій розсуд.

Проте, у разі набрання рішенням законної сили, особи, що проживають у будинку, у тому числі Ніна Москаленко, повинні звільнити іншу частину будинку у розмірі 1/3, яка за рішенням суду стає власністю племінника покійного Михайленка І.П. Іншими словами мешканці будинку повинні звільнити кімнату для родича померлого власника, за яким суд визнав право на спадок.

Рішення суду доступне в Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресоюwww.reyestr.court.gov.ua/Review/28069092

У рішенні  Ніна Москаленко позначена як «ОСОБА_3».

Печерський районний суд м. Києва звертається до засобів масової інформації та інших зацікавлених осіб з проханням припинити розповсюдження відомостей про позбавлення Ніни Москаленко власності на будинок та землю, оскільки це не відповідає дійсності та наносить шкоди авторитету судової влади.