flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Наочно про навантаження Печерського районного суду міста Києва

26 вересня 2023, 13:52

Днями до суду завітала знімальна група ТСН ТК 1+1, перевіряли інформацію чи-то так вже завантажені українські судді. Дякуємо журналістам ТСН за проявлений інтерес до діяльності суду та об’єктивне висвітлення  нагального в умовах воєнного стану, особливо для Печерського районного суду міста Києва, питання дефіциту суддів.

Печерський районний суд міста Києва роками працює в умовах найбільшого серед місцевих судів загальної юрисдикції судового навантаження, що є загальновідомим і безпрецедентним в Україні серед судів цієї ланки.

Наразі з 36 посад суддів Печерського районного суду міста Києва згідно штатного розпису повноваження здійснює 21 суддя, у 8-ми суддів закінчився 5-ти річний  строк повноважень, 7 посад залишаються вакантними.

Враховуючи рекомендовані рішенням Вищої ради правосуддя від 24.11.2020 №3237/0/15-20 середні показники нормативів часу для розгляду судових справ - 342 судових справи на одного суддю місцевого суду протягом року, - судове навантаження на суддів Печерського районного суду міста Києва в період до воєнного часу становило до 80 тисяч судових справ на рік (до 5 000  судових справ на одного суддю протягом року) і перевищувало допустиме в 10 разів, що в процентному співвідношенні до 100 % навантаження становило 1000 % навантаження.

Слід відмітити, що в період дії воєнного стану судове навантаження Печерського районного суду міста Києва дещо зменшилось і становило близько 48 000 судових справ всіх категорій за 2022 рік.

Однак, у 2023 році судове навантаження, в порівнянні з 2022 роком, продовжує стрімко збільшуватись.

З січня 2023 року по даний час в провадженні суду перебувало 56 188 справ і матеріалів (з них 43 978 справ і матеріалів надійшли протягом 2023 року), що в середньому становить  2 675 судових справ на одного суддю.

Таким чином, поточне навантаження на суддів у 2023 році, як і у 2022 році, залишається найвищим і перевищує допустиме більше, ніж в 6 разів, що в процентному співвідношенні до 100 % навантаження становить 600 % навантаження.

Вочевидь, що за таких умов неможливо забезпечити розгляд судових справ у визначені законом строки. Питання ж розумності строків судового розгляду також вимагає врахування особливостей роботи судів та здійснення судочинства в умовах воєнного стану, а до цих тяжких подій - в умовах карантину COVID- 19.

Більшість категорій справ провадження суду становлять справи за зверненнями сторін кримінального провадження на досудовому розслідуванні і мають невідкладні (день в день) та скорочені (до 5-ти днів) строки розгляду. Таким справам закон надає пріоритет, оскільки вони стосуються обмеження таких прав людини і основоположних свобод як право на особисту свободу та недоторканість, свобода пересування,  право власності, право на повагу до приватного та сімейного життя тощо.

Тому, на жаль, ми маємо випадки розгляду інших категорій справ за межами процесуальних строків. Зазвичай, це означає, що термін перерви у розгляді таких справ становить один місяць і більше…

Керівництвом Печерського районного суду міста Києва вживаються всі необхідні заходи для забезпечення належного судового розгляду, а процесуальні дії вчиняються суддями об’єктивно по мірі виробничої можливості з дотриманням засад розумності строків та пропорційності їх вчинення і недопущення порушення прав та інтересів сторін і інших учасників  судового провадження.

Отже, наочно про навантаження Печерського районного суду міста Києва.

https://www.youtube.com/watch?v=XdMekX1n_84