flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Імпровізований суд над літературним героєм "Чіпкою"

06 грудня 2019, 14:09

 Другий рік поспіль у стінах Печерського районного  суду м. Києва відбувається імпровізований суд над літературним  героєм  - Чіпкою  - роману Панаса Мирного  “Хіба ревуть воли, як ясла повні?”  

Такий освітній захід є унікальним і не має аналогів в Україні. Ідея належить викладачу кафедри соціально-гуманітарних дисциплін МАУП Вікторії Одинцовій у співпраці з завідуючою бібліотекою №5 м. Києва Оксаною Власенко.

                                           

Печерський суд відповідально долучився до втілення освітніх ідей педагогів, а роль судді виконала суддя-спікер Марія Пилаєва.

Більшість в свій час «проходили» цей твір «шкільної прогарами». Проте запропонована форма його осмислення через судовий процес у кримінальній справі, де школярі в ролі сторони обвинувачення (прокурорів) і сторони захисту (підсудного та адвокатів) розбираються у тому, хто ж винен у скоєних злочинах, а доказами – є цитати з твору, розкриває соціальну суть цього складного драматичного та психологічного роману.

Написаний понад 150 років тому, твір примушує замислитись над актуальними і сьогодні проблемами виховання дитини як особистості в суспільстві, неприпустимості домашнього насильства, причинами вчинення злочину й призначення покарання в міру вини особи, наслідками протиправної поведінки як для суспільства в цілому, так і для кожного його члена, та вирішальна роль суду у їх захисті.

Головною місією суду у цьому заході було довести до підлітків усвідомлення того, що кожний з членів суспільства має відповідати за свої протиправні вчинки, однак і суду не легко прийняти правильне рішення, особливо коли держава в особі сторони обвинувачення наполягає на крайній мірі покарання – довічному ув’язненні.

         Також школярі ознайомились з роботою суду, отримали екскурсію старовинним приміщенням і традиційно фото із суддею на згадку.