flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Правила пропуску осіб до приміщення Печерського районного суду м. Києва та поведінки в приміщенні суду

15 травня 2020, 08:52

                                     

 

  1. Загальні положення.

 

1.1. Дані правила розроблено відповідно до чинного законодавства України, з урахуванням Правил пропуску осіб до приміщень суду та на їх територію транспортних засобів, затверджених спільним наказом ДСА України та МВС України від 12.09.2005 №102/765, Положення про Службу судової охорони, затвердженого рішенням Вищої ради правосуддя від 04.04.2019 №1051/0/15-19.

1.2. Функції з підтримання громадського  порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, охорони приміщення суду та здійснення пропускного режиму в приміщення суду здійснюються співробітниками підрозділу охорони Територіального управління Служби судової охорони у м. Києві та Київській обл. (далі – підрозділ охорони).

1.3. Правила визначають порядок пропуску та підстави перебування громадян в приміщенні суду, дії працівників суду та співробітників підрозділу охорони щодо належної організації прибуття громадян до приміщення суду (службових кабінетів суддів, залів судових засідань) та їх подальше перебування в таких приміщеннях.

1.4. Дані правила є встановленими в суді правилами у розумінні диспозиції ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно, за порушення даних Правил громадяни – відвідувачі суду можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності за неповагу до суду, працівники апарату суду – до дисциплінарної відповідальності.

1.5. Зміст даних Правил доводиться до відома суддів та працівників апарату суду під підпис. Витяг із Правил в частині, що стосується громадян, які відвідують приміщення суду, вивішується для загального ознайомлення на інформаційних стендах приміщення суду, обладнаних поряд з пунктом пропуску.

 

  1. Порядок пропуску до приміщення Печерського районного суду м. Києва суддів та працівників апарату суду.

 

2.1. Судді Печерського районного суду м. Києва безперешкодно пропускаються до приміщення суду, в тому числі, в неробочі години, вихідні, неробочі та святкові дні за пред’явленням посвідчення судді.

2.2. Судді інших судів та судді у відставці безперешкодно пропускаються до приміщення суду в робочі дні та години після пред’явлення посвідчення судді (судді у відставці). В неробочі години, вихідні, неробочі та святкові дні пропуск вказаних осіб може здійснюватись після відповідного розпорядження голови суду, заступника голови суду чи особи, яка виконує їх обов’язки.

2.3. Працівники апарату Печерського районного суду м. Києва вільно пропускаються до приміщення суду в робочі дні суду. У разі, коли черговий співробітник підрозділу охорони особисто не знає працівника апарату суду, він має право вимагати від останнього пред’явлення службового посвідчення. У разі відсутності в особи службового посвідчення, співробітник підрозділу охорони доповідає про вказаний факт голові суду або заступнику голови суду (особі, яка виконує їх обов’язки), керівнику апарату суду або заступнику керівника апарату суду, і допускає працівника до приміщення суду виключно після з’ясування його особи. 

2.4. У вихідні, святкові, неробочі дні пропуск працівників апарату суду до приміщення суду здійснюється згідно зі списком, затвердженим керівником апарату суду або заступником керівника апарату суду, виключно після пред’явлення службового посвідчення.

 

  1. Порядок пропуску до приміщення Печерського районного суду м. Києва громадян, працівників підприємств, установ, організацій, інших осіб, які не є працівниками суду.

 

3.1. Пропуск до приміщення суду осіб, що прибули до суду, здійснюється в робочі дні та години згідно з встановленим у суді розпорядком роботи.

3.2. Пропуск до приміщення суду осіб, що прибули до суду, здійснюється на підставі документу, що посвідчує особу (паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, службового посвідчення, національного посвідчення водія України, пенсійного посвідчення, іншого офіційного документа, що містить фотокартку особи та печатку установи, що видала такий документ) та після занесення черговим співробітником підрозділу охорони даних щодо таких осіб до журналу обліку відвідувачів суду.

3.3.  Пропуск народних депутатів діючого скликання до приміщення суду здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про статус народного депутата України» у робочі дні та години суду.

3.4. Працівники засобів масової інформації пропускаються до приміщення суду за пред’явленням документа, що посвідчує особу працівника засобу масової інформації (редакційне посвідчення. Інший документ, виданий редакцією відповідного засобу масової інформації. тощо). Використання ними під час судового засідання аудіо-, відео-, кіно-, фотоапаратури здійснюється в порядку, встановленому процесуальним законодавством України.

3.5. Допуск іноземців та осіб без громадянства, які не є учасниками судових процесів, до приміщення суду здійснюється з дотриманням вимог, встановлених Порядком взаємодії Державної судової адміністрації України, територіальних управлінь Державної судової адміністрації України, апеляційних і місцевих судів під час прийому іноземних делегацій, груп та окремих іноземців, затвердженим наказом Державної судової адміністрації України від 18.11.2015 №199.

3.6. До приміщення суду із використанням спеціальних технічних засобів пропускаються:

3.6.1. Працівники правоохоронних органів, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, фельд’єгерської служби, військовослужбовці Національної гвардії України – за пред’явленням службового посвідчення.

3.6.2. Особи, які беруть участь у кримінальному провадженні, цивільних, адміністративних справах та справах про адміністративне правопорушення – за пред’явленням документа, який посвідчує особу.

У разі, якщо в особи відсутній документ, що посвідчує особу, черговий співробітник підрозділу охорони через судового розпорядника (секретаря судового засідання, помічника судді) з’ясовує особу, яка прибула, і в подальшому виконує вказівки головуючого у справі судді.

У разі призначення судового засідання до початку робочого дня, продовження судового засідання після закінчення робочого дня, пропуск до приміщення суду та перебування в суді осіб, які не є працівниками суду, здійснюється виключно на підставі розпорядженням головуючого у справі судді, що доводиться до відома чергового співробітника підрозділу охорони особисто суддею, або через секретаря судового засідання чи помічника судді. В такому випадку секретар судового зсідання або помічник судді зобов’язані повідомити чергового співробітника підрозділу охорони про необхідність пропуску до приміщення суду та підстави знаходження в суді осіб, що прибули в судове засідання.

3.6.3. Практиканти та інші особи, які залучаються до тимчасового виконання робіт у приміщенні суду, – згідно зі списком, затвердженим керівником апарату суду або заступником керівника апарату суду, після пред’явлення документа, який посвідчує особу.

3.6.4. Особи, які прибули на відкриті судові засідання, – за пред’явленням документа, який посвідчує особу.

3.6.5. Медичний персонал служби невідкладної медичної допомоги, працівники рятувальної та аварійної служб, пожежної охорони тощо, – після пред’явлення службового посвідчення та запису в журналі обліку відвідувачів суду.

3.7. Співробітники підрозділу охорони реєструють у журналі обліку відвідувачів суду всіх осіб, які допускаються до приміщення суду, крім суддів та працівників апарату суду, вказуючи прізвище, ініціали відвідувачів, та пред’явлений документ, що посвідчує особу. У разі пропуску відвідувача без документу, що посвідчує його особу, в журналі вказується прізвище судді, працівника апарату суду, який дав розпорядження пропустити такого відвідувача до приміщення суду.  

3.8. Пропуск в неробочі години, вихідні, святкові, неробочі дні до приміщення суду осіб, з метою проведення планових ремонтних чи будь-яких інших робіт, здійснюється виключно на підставі письмового розпорядження голови суду, керівника апарату суду, згідно затвердженого списку та після пред’явлення такими особами документа, що посвідчує особу.

3.9. Пропуск в неробочі години, вихідні, святкові, неробочі дні до приміщення суду сторонніх осіб суворо забороняється, крім випадків, визначених даними Правилами.

3.10. У разі встановлення наказом голови суду в суді чергування суддів, слідчих суддів та працівників апарату суду у вихідний, святковий, неробочий день, такий наказ обов’язково доводиться до відома співробітників підрозділу охорони. Пропуск до приміщення суду осіб, що прибули для вирішення питань, з метою яких встановлено чергування, здійснюється в загальному порядку: на підставі документу, що посвідчує особу, та після занесення даних про особу до журналу обліку відвідувачів суду.

 

  1. Обмеження щодо пропуску осіб до приміщення Печерського районного суду м. Києва.

 

4.1. Під час проведення закритих судових засідань пропуск осіб до залу судового засідання обмежується постановленою мотивованою ухвалою головуючого в судовому засіданні.

4.2. Забороняється пропуск осіб до приміщення суду:

- у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння або з ознаками такого сп’яніння;

- з тваринами;

- зі вогнепальною, газовою зброєю та пристроями для відстрілу патронів із гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії, балончикам, спорядженою речовиною сльозогінної (сльозоточивої чи дратівливої) дії;

- з легкозаймистими, вибухонебезпечними, радіоактивними та отруйними речовинами;

- з колюче-ріжучими предметами;

- з валізами, господарськими сумками, пакетами, розмір яких перевищує 45/35/15 см., візками, велосипедами.

4.3. Для речей, які заборонено проносити до приміщення суду, поряд із пунктами пропуску обладнано камери схову. 

 

  1. Порядок доступу до режимних приміщень Печерського районного суду м. Києва.

 

5.1. Режимні приміщення здаються під охорону та знімаються з охорони відповідальними особами згідно зі списком, що надається черговому співробітнику підрозділу охорони. Список відповідальних осіб зі зразками їх підписів складаються Відділом організації та забезпечення режиму секретності суду (далі – РСО).

5.2. Режимні приміщення з опечатаними вхідними дверима і робочі екземпляри ключів від них в тубусі, опечатаному відповідальною особою, здаються під охорону черговому співробітником підрозділу охорони за підписом в журналі.

5.3. За відсутності відповідальних осіб режимні приміщення можуть бути відкриті комісією (не менш як три особи), утвореною за наказом голови суду.

5.4. Доступ у режимні приміщення надається:

  • Голові Печерського районного суду м. Києва;
  • працівникам РСО;
  • особам, які мають безпосереднє відношення до проведення у приміщеннях секретних робіт.

5.5. Доступ у режимні приміщення особам, які не мають безпосереднього відношення до секретних робіт, що проводяться в них, можуть дозволити в разі службової потреби голова суду або начальник РСО.

5.6. Пропуск до режимних приміщень працівників медичного  персоналу служби невідкладної медичної допомоги, працівники рятувальної та аварійної служб, пожежної охорони тощо, у разі виникнення надзвичайної ситуації здійснюється безперешкодно за наявності документа, що посвідчує особу, у супроводі співробітника підрозділу охорони або спеціально виділених працівників суду.

 

  1. Правила поведінки у приміщенні Печерського районного суду м. Києва.

 

6.1. Судді та працівники апарату суду зобов’язані у приміщенні суду дотримуватись Правил внутрішнього трудового розпорядку, ввічливо ставитись до відвідувачів суду та вимагати від відвідувачів суду дотримання громадського порядку і виконання даних Правил поведінки.

6.2. Працівники суду зобов’язані мати охайний зовнішній вигляд. Не допускається знаходження в приміщенні суду в робочий час на робочому місці у спортивному чи джинсовому одязі, шортах, майках, топах, міні-спідницях, одязі з прозорих тканин чи в іншому одязі, що не відповідає правилам прийнятності.

6.3. Відвідувачам у приміщенні суду забороняється кричати, вчиняти сварки між собою та з працівниками суду чи співробітниками підрозділу охорони, у будь-який спосіб перешкоджати нормальній роботі суддів та працівників суду, висловлювати образи на адресу суддів, працівників суду, співробітників підрозділу охорони, інших відвідувачів суду, виказувати неповагу до суду чи встановлених в суді правил, пошкоджувати будівлю та майно суду.

6.4. Відвідувачі у приміщенні суду зобов’язані виконувати вимоги суддів, працівників суду та співробітників підрозділу охорони з питань дотримання громадського порядку та цих Правил, припинення порушення громадського порядку, в тому числі і про залишення приміщення суду.

6.5. У залах судових засідань під час розгляду справ слухачі зобов’язані виконувати вимоги головуючого у справі судді, дотримуватись тиші під час судового засідання. Заборонено користуватися мобільними телефонами та входити до залу судового засідання з телефоном з не вимкненими сигналами оповіщення, розмовляти в судовому засіданні, допускати будь-які вислови на адресу суду чи учасників судового засідання, будь-яким іншим чином порушувати порядок у судовому засіданні.

6.6. Учасники судового засідання та інші особи, присутні у відкритому судовому засіданні, можуть проводити фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів. Проведення трансляції судового засідання без відповідного рішення суду заборонено.

6.7. У разі порушення відвідувачем громадського порядку чи вимог даних Правил судовим розпорядником (секретарем судового засідання) за розпорядженням голови суду, заступника голови суду, керівника апарату суду, заступника керівника апарату суду, судді складається протокол про адміністративне правопорушення за ст.185-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

  1. Права та обов’язки співробітників підрозділу охорони.

 

7.1. Співробітник підрозділу охорони має право:

- вимагати від осіб, які входять до приміщення суду пред’явлення документа, що посвідчує особу; перевіряти в осіб, які входять до приміщення суду, документи, що посвідчують особу, та за наявності обґрунтованих підстав вважати, що перебування особи в приміщенні суду створює загрозу безпеці суддів, працівників суду, порушення громадського порядку, обмежувати допуск таких осіб до приміщення суду;

- здійснювати поверхневу перевірку осіб, які входять до приміщення суду, шляхом їх візуального огляду та огляду їх речей, проведення по поверхні вбрання осіб спеціальним приладом або засобом;

- вимагати від відвідувачів суду дотримання правил поведінки, визначених даними Правилами.

- затримувати осіб, які незаконно проникли або намагаються незаконно проникнути до приміщення суду, перевіряти у них документи, що посвідчують особу, здійснювати у встановленому законом порядку особистий огляд затриманих та огляд речей останніх, та передавати їх правоохоронним органам;

- не допускати громадян до окремих приміщень суду, вимагати від них залишатися на конкретних місцях або залишити їх, тимчасово обмежувати фактичне володіння річчю, якщо це необхідно для забезпечення громадського порядку в приміщенні суду, забезпечення особистої безпеки суддів, працівників суду та безпеки учасників судового процесу;

- вживати заходів з метою запобігання протиправним посяганням на суддів, працівників суду, умисному пошкодженню або знищенню майна суду.

7.2. Співробітник підрозділу охорони зобов’язаний:

- суворо дотримуватись вимог чинного законодавства України та цих Правил, виявляти культуру і чемність у спілкуванні з працівниками та відвідувачами суду;

- здійснювати пропускний режим до приміщення суду в порядку, визначеному цими Правилами;

- дотримуватись Правил пропускного режиму до приміщень режимно-секретного органу суду;

- за допомогою технічних засобів здійснювати постійне візуальне спостереження за приміщенням суду;

- не допускати проникнення сторонніх осіб до приміщень суду;

- негайно повідомляти правоохоронні органи, безпосереднє керівництво та керівництво суду про порушення цілісності службових приміщень суду, виникнення конфліктних ситуацій в приміщенні суду, про заподіяні збитки та інші надзвичайні події й обставини;

- у випадку виявлення пожежі, аварії чи іншої надзвичайної ситуації чи спрацювання сигналізації негайно викликати пожежну охорону чи відповідну аварійну службу та повідомити керівництво суду, а також вжити усіх термінових та вичерпних заходів для ліквідації пожежі чи іншої надзвичайної ситуації.