flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

День відкритих дверей

08 лютого 2018, 11:44

Повсякдення Печерського районного суду м. Києва – це відправлення правосуддя. Кожного дня суд відвідують люди з різними поглядами, думками, світоглядом. Серед цих людей можна вирізнити студентів навчальних закладів, які направлені до суду для проходження навчальної практики. Безумовно, кожен з них має загальне уявлення про суд як державну установу та про його призначення в суспільстві. Однак, ми прагнемо показати суд як живий організм, розкрити механізми його функціонування на благо суспільства, з метою захисту прав та інтересів кожного, хто зазнав їх порушення і звернувся до суду.
З моніторингу інформаційного простору ми зрозуміли, що просвітницька робота зі студентами-практикантами в судах є нововеденням. 
Ми обрали для «прямого зв’язку» зі студентами-практикантами формат вступної лекції про історію та сьогодення Печерського районного суду міста Києва.
08 лютого 2018 року в центральному приміщенні суду по вул. Хрещатик, 42-а, в місті Києві, суддею-спікером Пилаєвою М.К. було проведено оглядову лекцію-екскурсію для практикантів суду – студентів Київського державного коледжу туризму та готельного господарства, Київського національного лінгвістичного університету, Академії адвокатури України, Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. 
Метою заходу було показати роботу суду з середини, сформувати правильне сприйняття функцій правосуддя, покращити розуміння процесу здійснення правосуддя, а саме ролі місцевого загального суду в системі судоустрою України.
Під час лекції студентів ознайомили з історією утворення Печерського суду, яка бере початок з 20-х років минулого століття, з інформацією про розташування суду сьогодні, місцезнаходження приміщень суду, про штат суддів та апарату суду, організацію роботи судових відділів, розповіли про категорії судових справ, які віднесені до юрисдикції суду, про окремі новели процесуального законодавства, а в аспекті судової реформи та оптимізації судової влади студентам роз’яснено майбутні організаційні зміни в роботі суду.
Суддя-спікер продемонструвала символи судової влади: Державний Герб та Державний Прапор України, атрибути правосуддя – мантію та нагрудний знак.
Студентів ознайомлено із сучасними технологіями, які інтегровані в роботу суду. Технології дистанційних судових засідань в режимі відеоконференції викликали приємний подив у молоді. 
В ході екскурсії приміщенням суду студенти знайомились з приміщеннями відділів суду - канцелярій, архіву суду, місцем розташування кабінетів суддів, голови суду та заступників, конвойного приміщення та камери зберігання речових доказів. 
Було дуже приємно, що студенти не просто були слухачами, вони виявились чудовими співрозмовниками, і приємно дивували питаннями суддю-спікера.
Також, для студентів було приготовано невеличкий приємний сюрприз: студентам надали можливість приміряти мантію судді та нагрудний знак.
В ході бесіди, суддя-спікер також запросив майбутніх юристів працювати в апараті суду, акцентуючи на високій відповідальності роботи на посадах секретаря суду, судового засідання та помічника судді, певних законодавчих обмеженнях та необхідністю слідувати правилам поведінки працівника суду.
Хочемо подякувати всім учасникам за позитивні відгуки ти щиру вдячність.
Ми впевнені, такі заходи руйнують стереотипи про суд та суддів, створюють сприятливі умови для покращення розуміння роботи суду, наразі, роблять проходження практики в суді більш змістовним та цікавим для студентів.
Надалі суд продовжуватиме роботу в рамках Концепції прямих зв’язків між суспільством і судовою владою, яку ми будемо обов’язково висвітлювати в інформаційному просторі.

Фото Печерський районний суд м. Києва - прес-служба.
Фото Печерський районний суд м. Києва - прес-служба.