flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо стану виконання змін до внесених до Кримінального процесуального кодексу України Законом України №2213-VIII від 16.11.2017 та Законом України №2147-VIII від 03.10.2017

12 квітня 2018, 15:24

12.12.2017 Збори суддів Печерського районного  суду міста Києва у зв'язку зі змінами, внесеними до Кримінального процесуального кодексу України Законом України №2213-VIII  від 16.11.2017 та Законом України №2147-VIII  від 03.10.2017, звернулись до вищих органів судової влади та суддівського самоврядування, вищих органів прокуратури та інших правоохоронних органів, які здійснюють досудове розслідування, з наступними зауваженнями та пропозиціями.

Станом на початок грудня 2017 року Зборами суддів констатовано, що з 36 суддів фактично здійснюють повноваження 16 суддів, поточне навантаження становить 81 383 справи всіх категорій, у тому числі 64 640 клопотань, скарг та матеріалів в порядку КПК України, під  юрисдикцією Печерського районного суду міста Києва за адресою реєстрації місцезнаходження знаходиться понад 10 органів досудового розслідування, серед яких Генеральна прокуратура України, ГУ СБ України у м. Києві та Київській області, ГСУ Національної поліції України, прокуратура Автономної республіки Крим, Військова прокуратура Центрального регіону, прокуратура м. Києва, прокуратура Київської області та  ін. 

В аспекті констатованого більш, ніж надмірного, навантаження на суд, Зборами наголошено, що фактичне  розширення з 16 березня 2018 року зазначеними змінами повноважень слідчих суддів з вирішення процесуальних  питань на стадії досудового розслідування очікувано збільшить в десятки разів кількість клопотань органів досудового розслідування, які надходитимуть до суду.

Очевидним і неминучим наслідком стане суттєве ускладнення в забезпеченні дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб під час розгляду питань слідчими суддями на досудовому розслідуванні та в належній організації роботи суду, що є недопустимим.

Наголошено на очевидній необґрунтованості з юридичної та правозахисної точки зору необхідності таких новел КПК України як юрисдикція слідчого судді на органи досудового розслідування за місцем реєстрації юридичної особи та про обов’язкову технічну фіксацію  розгляду клопотань слідчим суддею.

В цьому аспекті констатовано, що в середньому протягом одного робочого дня до розгляду слідчим суддям надходять 200-250 клопотань слідчих та прокурорів на досудовому розслідуванні, розгляд кожного з яких слідчим суддею підлягає повній технічній фіксації.

В свою чергу, фізично можливо здійснити технічну фіксацію розгляду слідчим суддею залежно від категорії в середньому до 20 клопотань, які вимагають невідкладного розгляду в день їх надходження. І це без урахування клопотань про застосування запобіжних заходів, які здійснюються за обов’язкової участі всіх сторін кримінального провадження і розгляд слідчим суддею одного клопотання може тривати більше 3-х годин робочого часу.

Зборами суддів рекомендовано всім органам досудового розслідування в межах юрисдикції Печерського районного суду міста Києва невідкладно вжити заходів щодо належної організації порядку звернення до суду слідчих та прокурорів у кримінальних провадженнях з клопотаннями на досудовому розслідуванні та наведено конкретні, але не виключні, шляхи їх вирішення.  

Також Зборами суддів закликано органи судової влади та суддівського самоврядування, Державної судової організації в межах наділеної законом компетенції вжити дієвих заходів щодо вирішення питання кадрового та матеріально-технічного забезпечення суду.

В контексті вищевикладених зауважень та пропозицій, за період дії зазначених змін до КПК України з 15.12.2017 і станом на 30 березня 2018 року, суд констатує наступне.

З 36 суддів фактично здійснюють повноваження 14 слідчих суддів,  за вказаний період надійшло до суду понад 14 тисяч клопотань на досудовому розслідуванні.  

Відповідно до рішення Зборів суддів прийом клопотань здійснюється до 12 годин кожного робочого дня, в середньому до суду приймаються 150-200 клопотань на день.

В умовах зазначеного надмірного навантаження, при прийомі клопотань враховуються вимоги  закону про скорочені строки  подання клопотання до слідчого судді, щодо невідкладного та скороченого строку їх розгляду, а також щодо обов’язкової технічної фіксації судового розгляду.   

За вказаних обставин, з метою недопущення порушення прав, свобод і інтересів  осіб кримінального провадження, в першу чергу судом приймаються клопотання про застосування запобіжних заходів щодо затриманих осіб, продовження строків запобіжних заходів, арешт тимчасово вилученого майна тощо, залишаючи на останок такі чисельні за кількістю категорії клопотання слідчих як тимчасові доступи, обшуки, призначення експертиз тощо.

Таким чином, вимушено констатувати, що за період дії останніх змін до КПК України відбулось значне збільшення за категоріями та за кількістю клопотань слідчих на досудовому розслідуванні, які потребують вирішення слідчим суддею, що, в свою чергу, неможливо забезпечити в умовах вже існуючого понад, ніж надмірного, навантаження  слідчих суддів Печерського районного суду міста Києва.